Een recente veiling op eBay laat zien dat een 25 jaar oud ruilkaartspel je weleens schatrijk kan maken.
Investeren in zeldzame kaarten van Magic: The Gathering kan wellicht net zoveel rendement opleveren als aandelen of de bitcoin. Of zelfs meer.
Via eBay werd in juli een Black Lotus verkocht, een van de sterkste Magic-kaarten ooit. Een onbekend iemand telde 87.672 dollar neer voor de zeer gewilde kaart, omgerekend ruim 75.000 euro.
Tech- en media-ondernemer Bryan Goldberg ziet in dat absurde bedrag zijn gelijk bevestigd. Deze kaart, waarvan er niet veel op de wereld zijn, kan over een jaar of twintig weleens een miljoen euro waard zijn, denkt hij.
Magic: The Gathering is geen nieuwe hype in de gamewereld. Het fantasyspel kwam in 1993 op de markt, drie jaar voordat Pokémon werd bedacht.
"De mensen die het spelen worden doorgaans voor nerds versleten", aldus Goldberg. Veel van die Magic-nerds zijn nu hoogopgeleide millennials die duizenden euro's steken in de aanschaf van specifieke Magic-kaarten.
"Toen ik jong was, beheerste Magic mijn leven", zegt Goldberg. "Het is het beste spel ooit. Een fantastisch spel. Niet alleen om het te spelen, maar ook vanwege de hele nostalgie eromheen."
Goldberg investeert in de kaarten om dezelfde reden als dat hij geld stopt in bedrijven en bitcoin: hij denkt dat hij er flink aan kan verdienen.
Hoeveel precies?
"Ik denk dat ik mijn vermogen meerdere keren kan verdubbelen of verdrievoudigen", stelt Goldberg. Het potentiële rendement is wat hem betreft vergelijkbaar met cryptomunten als bitcoin en ethereum. Mensen die er vroeg instappen, kunnen erg rijk worden.
"Tegenwoordig is het moeilijk om een investeringskans te vinden die ook maar in de buurt komt van bitcoin", zegt Goldberg. "Met deze Magic-kaarten heb ik voor mijn gevoel een markt ontdekt die me veel kan opleveren. Als die kaarten gaan doen wat ik ervan verwacht, is het een fantastische investering."
Sinds het begin van de jaren 90 zijn er miljarden Magic-kaarten gedrukt, schat Goldberg. Door de jaren heen zijn er steeds meer zogenoemde decks (sets) uitgebracht. Een deck van zestig speelkaarten koop je nu al voor onder de 10 euro.
De collector's items zijn te vinden onder de allereerste gedrukte decks. Bepaalde kaarten worden al jaren niet meer gemaakt.
Sommige van die zeldzame kaarten zijn in het spel zo sterk dat een speler die 'm bezit bijna altijd wint, legt Goldberg uit. Ze zijn te krachtig. Daarom besloten de makers van Magic al snel om ze niet meer te drukken, waardoor ze nu schaars zijn.
Veel van die kaarten uit de eerste edities zijn zoekgeraakt of flink beschadigd. Slechts enkele zijn nog in perfecte staat. Goldberg denkt dat er bijvoorbeeld van de Black Lotus nog zo'n 40 kaarten in omloop zijn die in perfecte staat verkeren.
Hij wil niet zeggen hoeveel hij er zelf heeft, maar geeft wel aan dat hij een aanzienlijk aantal van de Black Lotus-kaarten uit de eerste edities heeft opgekocht.
Die zeldzame Black Lotus-kaarten zijn te vergelijken met de Panini-voetbalplaatjes van vroeger, die soms voor duizenden euro's worden geveild. Rond zeldzame Amerikaanse honkbalplaatjes bestaat een nog grotere gekte.
Maar de potentie voor investeerders lijkt bij Magic: The Gathering groter dan bij die oude sportmemorabilia. Dat komt volgens Goldberg vooral doordat Magic nog altijd heel populair is en veel wordt gespeeld. "De mensen die het spel als kind speelden, hebben nu het geld om er flink in te investeren."
Goldberg kan er natuurlijk helemaal naast zitten. Er zijn wel meer hypes geweest die ooit een goede investering leken, maar waarvan enkele jaren later de waarde nul was. Maar Goldberg heeft wel een punt als hij zegt dat Magic nog altijd extreem populair is.
Als je nog nooit van het spel hebt gehoord, komt dat misschien omdat de groep spelers niet snel op de voorgrond treedt. Online is dat wel anders.
Ga maar eens naar YouTube. Daar vind je een filmpje van iemand die een collectie kaarten koopt ter waarde van 21.000 euro. De video is al meer dan 850.000 keer bekeken.
Het is niet het enige filmpje van mensen die Magic-kaarten bekijken dat duizenden views heeft. Deze YouTube-video laat bijvoorbeeld goed zien wat het inhoudt om een fan van Magic: The Gathering te zijn.
We zien een onherkenbare verzamelaar die met een scalpel en chirurgische precisie een pakje kaarten opent. Tien minuten lang laat hij de ene na de andere kaart zien. Hij draagt blauwe handschoentjes om de kaarten niet te beschadigen. Zo rond de achtste minuut heeft-ie beet. Onder aan de stapel vindt hij een Alpha Black Lotus.
"Holy ... blrsh!" schreeuwt-ie. "Dat is een Black Lotus! Oh my God! Dat is een Alpha-freakin'-Lotus!"
Zijn handen trillen en hij begint te huilen... of te lachen.
De video is meer dan 6 miljoen keer bekeken. Sommige mensen zeggen in de reacties dat ze het filmpje al tientallen keren hebben gezien.
En YouTube is nog maar het begin van de online community rond Magic: The Gathering. Reddit, Twitter, blogs en Facebook kennen allemaal grote gemeenschappen Magic-fans. Zij ontmoeten elkaar ook in het echt, op toernooien en fandagen.
Terug naar die eBay-veiling van juli, waar er meer dan 87.000 dollar werd betaald voor een Black Lotus. "Heel veel geld voor wat karton", zegt Cameron Kunzelman van gamingwebsite Kotaku. "Kan er aan zeldzaamheid en status een prijskaartje van 87.000 dollar worden gehangen? Het lijkt me aan de hoge kant."
Daar denkt Goldberg anders over, getuige zijn voorspelling dat een Black Lotus in perfecte staat ooit een miljoen dollar waard zal zijn. Over een jaar of twintig kan datzelfde stuk karton duurder zijn dan een huis.
Op eBay wordt sinds kort nog een Black Lotus aangeboden. De vraagprijs? 100.000 dollar. Misschien krijgt Goldberg dan toch gelijk.